Corona

Fysiotherapie bij longproblemen zoals COPD en Corona

Bij longproblemen denkt u misschien niet direct aan de fysiotherapeut. Toch is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat fysiotherapie een van de meest effectieve behandelingen is voor mensen die kampen met COPD. En recentelijk is gebleken dat deze therapie tevens goed is in te zetten bij mensen die met de gevolgen van een coronabesmetting leven. Bij Fysiotherapiepraktijk Stok uit Oude IJsselstreek zijn we onder meer gespecialiseerd in deze therapie. Hieronder leest u meer over wat COPD precies is en hoe de fysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Wat is COPD eigenlijk?
COPD, of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, is een verzamelnaam voor een aantal chronische longaandoeningen, zoals onder meer chronische bronchitis en longemfyseem, die resulteren in een aantal klachten zoals benauwdheid, slijm ophoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en vermindering van de conditie. In de meeste gevallen is dit het resultaat van jarenlang roken, maar in zeldzame gevallen wordt het ook door een erfelijke ziekte veroorzaakt of door het langdurig werken in een stoffige omgeving.

Het is een chronische aandoening, wat betekent dat het niet volledig te genezen valt. Maar hoewel er wel wat verlichting kan worden verleend door middel van medicatie, is gebleken dat de beste manier om zo lang mogelijk gezond te blijven voor mensen met COPD is om een goede conditie te hebben. De longen en de ademhaling zijn in hoge mate verbonden met uw spieren en de gezondheid daarvan (uw conditie). En dat is precies waar fysiotherapie u mee kan helpen.

Wat houdt de behandeling in en wat doet het voor u?
Om te beginnen wordt er een uitgebreide intake gedaan, na verwijzing door uw huisarts. Hierbij wordt gekeken naar de staat van uw COPD, naar uw conditie en naar uw klachten. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

Om de kwaliteit van leven zo groot mogelijk te maken, is de therapie primair gericht op het verbeteren van de conditie. Hoe beter uw conditie is, hoe minder ernstig de symptomen van de COPD zullen zijn. Er wordt een trainingsprogramma voor u gemaakt, waarbij u enkele maanden onder begeleiding van een fysiotherapeut zult werken aan uw conditie en ook bepaalde ademhalingstechnieken zult aanleren, zodat u beter kunt omgaan met bijvoorbeeld het ophoesten van slijm of met kortademigheid. Na deze eerste periode zal er een evaluatie worden gedaan om te kijken of u meer begeleiding nodig heeft, of dat u inmiddels zelfstandig kunt verdergaan met de training.

Bent u benieuwd of de fysiotherapeut u kan helpen? Neem vrijblijvend contact op met Fysiotherapiepraktijk Stok uit Oude IJsselstreek voor meer informatie of een afspraak.