Manuele therapie, wat is het en voor wie is het geschikt?

De meeste mensen hebben wel eens van manuele therapie gehoord en vaak valt dan de term ‘kraken’. Maar wat is dat nu eigenlijk, manuele therapie en wanneer gaat u naar een manueel therapeut?

Wat is manuele therapie?
Manueel is letterlijk ‘met het gebruik van de handen’ en handen zijn dan ook het voornaamste instrument van een manueel therapeut. Bij manuele therapie worden houdings- en pijnklachten behandeld door met de handen op spieren en gewrichten te duwen, ze te bewegen en ze te manipuleren. Dit manipuleren – op een gecontroleerde manier en met een gedoseerde snelheid een korte beweging, ook wel impuls genoemd, geven – geeft vaak een knappend geluid maar is beslist niet pijnlijk. Wel geeft het een kortstondig vreemd gevoel.

Manuele therapie wordt vaak toegepast bij klachten die veroorzaakt worden door houdingsproblematiek, waarbij de mens als een totaal wordt gezien. Een verkeerde houding kan namelijk al jaren bestaan, maar kan ook het gevolg zijn van een ongeluk, van stress of van een veranderde werkhouding. Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt die problemen ondervindt bij het bewegen. Een behandeling geeft meestal direct resultaat; de bewegingsvrijheid neemt toe en de pijn neemt af.

Hoe kom ik bij de manueel therapeut terecht?
U kunt bij de manueel therapeut, net als bij een fysiotherapeut, terecht zonder verwijzing van uw huisarts. U kunt direct een afspraak maken voor een intakegesprek waarin uw klachten worden bekeken en een behandelplan wordt opgesteld. Voor een blijvend resultaat bestaat dit programma naast de genoemde mobilisatie en manipulatie ook uit begeleiding en het geven van adviezen en instructies.

Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie, maar is geen wettelijk beschermde titel. Bij Fysiotherapiepraktijk Stok in Oude IJsselstreek werken alleen manueel therapeuten die de masteropleiding Manuele therapie hebben gevolgd en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT).

De vergoeding van manuele therapie
Manuele therapie wordt, net als fysiotherapie, slechts beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn aanvullende verzekeringen waarin manuele therapie is opgenomen. Raadpleeg vooraf altijd uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bent u benieuwd of manuele therapie iets voor u is? De therapeuten van Fysiotherapiepraktijk Stok in Oude IJsselstreek beantwoorden graag al uw vragen.