Been

Meer informatie over oedeemtherapie

Zoals u heeft kunnen lezen op de pagina Behandelingen, is oedeem de ophoping van vocht in het weefsel. Dit kan leiden tot behoorlijk wat vervelende klachten, die kunnen worden tegengegaan door oedeemtherapie. Hoe deze therapie eruit ziet en wanneer het nodig is, leggen we uit in deze blog.

Wat houdt oedeemtherapie in?

Oedeem komt zo veel voor, dat oedeemtherapie een volwaardige specialisatie binnen de fysiotherapie vormt. De therapie is erop gericht de abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaam tegen te gaan.

De therapie begint met een intaketraject, waarbij eventueel samen met uw behandelaar, zoals een oncoloog, chirurg, of huidtherapeut, wordt gekeken wat uw klachten zijn. Aan de hand van deze intake wordt er een behandeltraject gestart dat precies aansluit bij uw specifieke behoeften.

De therapie zelf is primair gericht op het afvoeren van het overtollige vocht. Dit doen we door het vocht door middel van een manuele lymfedrainage, waar door massagetechnieken te gebruiken het vocht via het lymfesysteem wordt afgevoerd van de plek waar de ophoping zich bevindt. Hiernaast worden verschillende andere technieken en oefeningen toegepast, zoals oefentherapie, waarbij u leert uw spieren op een bepaalde manier aan te spannen om het vocht via uw lymfesysteem of uw bloedbaan af te voeren.

Wanneer is dit nodig en hoe kom in bij de oedeemtherapeut?
Oedeem komt meestal doordat er beschadigingen zijn ontstaan in het lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie of bestraling, of van verschillende soorten trauma. Het komt onder meer voor bij (borst)kanker, trombose, ernstige ontstekingen of spataderen, aangeboren lymfeafwijkingen, gewrichtsoperaties, bloeduitstortingen, lokale zwellingen, verstuikingen, bloedcirculatiestoornissen, littekens, en meer.

Oedeemtherapie is net zoals andere vormen van fysiotherapie direct toegankelijk, dus u kunt altijd zelf contact opnemen. Wilt u echter dat de kosten worden vergoed, dan is er een verwijzing nodig van een huisarts of van uw behandelaar. In gevallen waar het oedeem het gevolg is van bijvoorbeeld kankerbestrijding of bepaalde operaties, zal uw oedeemtherapeut ook direct samenwerken met uw behandelaar.

Voor meer informatie of een afspraak voor oedeemtherapie, neemt u contact op met Fysio Stok in Ulft.