Wanneer moet u naar de fysiotherapeut gaan?

Bewegen is iets dat meestal vanzelf gaat en we staan er dan ook vaak niet bij stil hoe al onze botten, gewrichten en spieren met elkaar samenwerken om te zorgen dat we zonder moeite kunnen staan, lopen en zitten. Pas op het moment dat bewegen niet meer soepel gaat, door een aandoening, door pijnklachten of door een (sport)blessure, wordt dit duidelijk.

Wat is fysiotherapie?
Is bewegen, om wat voor reden dan ook, een probleem geworden, dan kan een fysiotherapeut helpen. Een fysiotherapeut is namelijk dé deskundige op het gebied van bewegen. Bij Fysiotherapiepraktijk Stok in Oude IJsselstreek werken zowel algemene als gespecialiseerde fysiotherapeuten. Een algemene fysiotherapeut richt zich op alle klachten met betrekking tot bewegen, een gespecialiseerd fysiotherapeut richt zich vaker op een bepaalde doelgroep, zoals ouderen of op een bepaalde aandoening, zoals etalagebenen. Niet alle klachten kunnen door een fysiotherapeut worden verholpen. Soms is alleen rust de juiste remedie, maar een fysiotherapeut kan dan wel een adviserende en geruststellende rol spelen. Ook bestaan er klachten die een andere oorzaak hebben dan een lichamelijke. De fysiotherapeut zal u in dat geval doorverwijzen naar uw huisarts.

Hoe kom ik bij de fysiotherapeut terecht?
U kunt bij de fysiotherapeut terecht zonder een verwijzing van uw huisarts. U kunt dan ook direct een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt een zo compleet mogelijk beeld gevormd van de klachten. Dit gebeurt door het stellen van een aantal vragen en door een lichamelijk onderzoek. Hierna wordt een behandelplan opgesteld dat met u wordt besproken. Bij fysiotherapie vormt oefentherapie meestal een belangrijk onderdeel van de behandeling, maar ook kunnen massage en/of stimulatie worden ingezet om de gewrichten en spieren soepeler te maken. Ook zijn advies en voorlichting – om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen – in het behandelplan opgenomen.

Vergoedingen bij fysiotherapie
Belangrijk! Fysiotherapie wordt maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding is in principe afhankelijk van de soort aandoening. Er zijn aanvullende verzekeringen die kunnen worden afgesloten waarbij fysiotherapie in het pakket is opgenomen. Raadpleeg vooraf altijd uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Heeft u klachten bij het bewegen? Neem gerust contact op met Fysiotherapiepraktijk Stok in Oude IJsselstreek. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar!