Fysio Stok
Stilstaan
bij beweging
Fysio Stok
Stilstaan
bij beweging
Fysio Stok
Stilstaan
bij beweging

Van oedeemtherapie tot sportfysio

De specialistische behandelingen van Fysio Stok

Hieronder vindt u de therapieën die Fysio Stok aanbiedt. Klik op het icoontje om meer over de therapie te weten te komen.

Bekkenbodemtherapie

Bij problemen met incontinentie of pijn bij geslachtsgemeenschap.

 

Lees meer…

Manueeltherapie

Behandelmethode bij klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.
 

Lees meer…

Oedeemtherapie

Bij vochtophoping op bepaalde plaatsen in het lichaam.
 

Lees meer…

Cranio-sacraaltherapie

Zachte, manuele behandeling die helpt het aangetaste bindweefsel te ontspannen.
 

Lees meer…

Manueeltherapie voor zuigelingen

Bij klachten als lokale pijn, onbegrepen huilgedrag, een aparte voorkeurshouding, en overstrekken bij uw zuigeling.

Lees meer…

Orofaciaaltherapie en kaakfysio

Bij klachten aan spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel.

Lees meer…

Dry Needling

Het aanprikken van zogeheten ‘triggerpoints’, waardoor aangespannen spieren snel en langdurig ontspannen raken.

Lees meer…

Longrevalidatie

Een op maat gemaakt trainingsprogramma voor patiënten met COPD.
 

Lees meer…

Sportfysiotherapie

Begin na een sportblessure op verantwoorde wijze weer met sporten.
 

Lees meer…
fysiotherapie Ulft

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie richt zich op patiënten die last hebben van ongewild urineverlies, problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij geslachtsgemeenschap. Ook tijdens en na de zwangerschap doen zich vaak klachten aan het bekken voor, waarbij bekkenbodemtherapie verlichting kan bieden. Bekkenbodemtherapie wordt zowel ingezet bij te zwakke bekkenbodemspieren als bij overmatig gespannen bekkenbodemspieren.

Te zwakke bekkenbodemspieren
Wanneer de bekkenbodemspieren te zwak zijn, kunt u last hebben van ongewild urineverlies. De fysiotherapeut helpt u bij het trainen van de bekkenbodemspieren, waardoor u meer controle krijgt over het afsluitmechanisme.

Verhoogde bekkenbodemspierspanning
Een verhoogde bekkenbodemspierspanning gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning in andere spieren rondom het bekken. De verhoogde spierspanning kan zelfs uitstralen naar totaal andere delen van het lichaam. Het kan zijn dat de bekkenbodem constant gespannen blijft en niet meer ontspant, zonder dat u dat in de gaten heeft. Dat kan onder meer pijnklachten veroorzaken in de bekkenbodem en in de onderbuik. De oefeningen waarmee wij met u aan de slag gaan, zijn erop gericht om de bekkenbodem te ontspannen. Daarnaast blijken overmatig gespannen bekkenbodemspieren, net als te zwakke bekkenbodemspieren, een veel voorkomende oorzaak te zijn voor ongewild urineverlies. De behandelmethode bij een verhoogde bekkenbodemspierspanning staat echter haaks op die bij te zwakke bekkenbodemspieren. De spieren moeten namelijk leren ontspannen. Door het trainen van te gespannen bekkenbodemspieren zou de klacht alleen maar toenemen.

Zwangerschap en pijnklachten rond het bekken
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap en na de bevalling last van bekkenklachten, zoals pijn in de lage rug, rondom het bekken en in de benen. Meestal verdwijnen deze klachten direct na de bevalling, maar dit is niet altijd het geval. De klachten kunnen zich continu blijven voordoen, of alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Deze klachten worden ook wel peripartum, bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse genoemd.

Zwangerschap en bekkeninstabiliteit
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder 'stabiel' wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Het is dus een heel natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere zwangerschap optreedt. Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.

Traumatische en mechanische bekkeninstabiliteit
Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit. Deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma. Het kan zich voordoen na een harde val met de fiets, van de trap of bijvoorbeeld een sliding tijdens het voetballen. Wanneer u te maken heeft met bekkeninstabiliteit zijn zowel training als voldoende rust een voorwaarde voor vermindering van de klachten.

Wij geven u graag advies over de belasting van uw bekken. Daarnaast werken we met u aan oefeningen waarmee de stabiliteit van het bekken en de lage rug weer wordt opgebouwd. Uw bekkenbodemklachten zullen verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

fysiotherapie Ulft

Cranio-sacraaltherapie

De elasticiteit van ons bindweefsel is een voorwaarde voor het soepel bewegen van ons hele lichaam. Door fysieke of psychische problemen kan de elasticiteit van het bindweefsel aangetast raken. cranio-sacraaltherapie behandelt het bindweefsel. Lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten of bewegingsbeperkingen kunnen succesvol worden behandeld met behulp van cranio-sacraaltherapie. De therapie helpt ook bij minder voor de hand liggende klachten, zoals slaapstoornissen, stress, lusteloosheid, vermoeidheid en hyperactiviteit.

Een cranio-sacraal-behandeling bestaat uit zachte manuele technieken, die het bindweefsel doen ontspannen. De therapie heeft invloed op de organen, spieren, het ruggenmerg en de hersenvliezen. Ook de ademhaling, de bloedsomloop, het bewegingssysteem en het zenuwstelsel hebben baat bij de therapie. Uitgangspunt bij cranio-sacraaltherapie is het stimuleren van het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Cranio-sacraaltherapie is geschikt voor volwassenen, kinderen en zuigelingen.

Meer weten?
Meer informatie over cranio-sacraaltherapie vindt u op de websites van het Register Cranio-sacraaltherapie Nederland (RCN), de beroepsvereniging Upledger Cranio-sacraaltherapie Nederland (UCN) en Upledger Institute International. Over de nauw aan cranio-sacraaltherapie verwante viscerale therapie leest u alles op de website van de VVTN, de beroepsvereniging voor viscerale therapeuten in Nederland.

Uiteraard kunt u ook te allen tijde contact met ons opnemen indien u meer informatie wilt over aantasting van het bindweefsel en hoe cranio-sacraaltherapie het bindweefsel doet ontspannen.

fysiotherapie Ulft

Dry Needling

Dry Needling is een in Nederland relatief nieuwe behandelmethode. De methode is afkomstig uit Canada, waar deze al jaren met succes in de fysiotherapie wordt toegepast.

Bij Dry Needling wordt gebruikgemaakt van een ‘droge’ naald, net als bij de acupunctuur. De spieren worden aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. De fysiotherapeut behandelt specifieke spierpunten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het aanprikken van deze triggerpoints voelt u in principe niet. De spier zal zich eerst kort aanspannen, wat een licht krampgevoel kan geven. Daarna ontspant de spier zich meestal direct, waarna u deze meteen makkelijker kunt bewegen. Na de behandeling kunnen spieren vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dit is meestal van korte duur.

De Dry Needling-behandeling is onderdeel van de fysiotherapiebehandeling en wordt in de praktijk gecombineerd met andere fysiotherapeutische behandelvormen.

Dry Needling valt onder de normale fysiotherapievergoedingen van uw zorgverzekering.

Manueeltherapie

Manueeltherapie

De manueel therapeut richt zich op de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor pijnklachten en klachten die te maken hebben met de verminderde flexibiliteit van gewrichten.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt:

 • Hoofd- en nekpijn
 • Verminderde flexibiliteit van de wervelkolom
 • Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
 • Klachten hoog in de rug die gepaard gaan met rib- en borstpijn
 • Artrose van de heup
 • Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
 • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
 • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dit kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten te stabiliseren.

Meer informatie over manueeltherapie vindt u op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. U kunt uiteraard ook gewoon contact met Fysiotherapieprktijk Stok opnemen voor meer informatie.

fysiotherapie Ulft

Manueeltherapie voor zuigelingen

Voor, tijdens of na de geboorte kunnen er problemen ontstaan in de stand en functie van de bovenste nekgewrichten van uw baby. Hierdoor kunnen specifieke stoornissen en klachten optreden, zoals lokale pijn, onbegrepen huilgedrag, een aparte voorkeurshouding, en overstrekken. Men spreekt dan over een ‘asymmetrische zuigeling’.

Tijdens de bevalling kunnen er grote krachten op het hoofdje en nek van de baby ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij een tang- of vacuümverlossing, een stuitbevalling, een meerlingbevalling of een zeer vlotte bevalling. Ook wanneer een kindje langdurig ingedaald heeft gezeten kan dit aanleiding geven tot een asymmetrische houding.

De manueel therapeut normaliseert met behulp van specialistische behandeltechnieken de ongunstige situatie in de bovenste nekgewrichtjes en het bekken van de zuigeling. Hiermee werkt deze ‘voorwaardescheppend’ voor de voor de zuigeling zo belangrijke functies van de hoge nek.

De therapie
Met hele milde manuele technieken worden het nekje, de gehele wervelkolom en het bekken uiterst voorzichtig gemobiliseerd. Als alle gewrichtjes pijn- en prikkelvrij zijn, zitten de baby's beter en meer ontspannen in hun vel en kunnen zij zich ongestoord verder ontwikkelen. Na 1 à 2 behandelingen slapen de baby's beter en huilen niet meer als voorheen. Bij sterke afplatting van het hoofdje is het benodigde aantal behandelingen vaak wat meer, aangezien de afplatting van het hoofdje de voorkeur onderhoudt. De manueel therapeut werkt vaak nauw samen met de kinderfysiotherapeut. De manueel therapeut maakt als het ware ‘de weg vrij’ voor de kinderfysiotherapeut, die hierdoor effectiever met het kindje kan gaan oefenen.

Meer informatie over manuele therapie voor zuigelingen vindt u op de website van de European Workgroup for Manual Medicine (EWMM).

fysiotherapie Ulft

Longrevalidatie

De voornaamste klacht bij patiënten met COPD is kortademigheid, vooral in combinatie met inspanning. Dit kan leiden tot beperkingen in de dagelijkse activiteiten door afname van het inspanningsvermogen en spierfuncties. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Dit zorgt ervoor dat conditie en spierkracht zoveel mogelijk behouden blijven.

Bij longrevalidatie ontwikkelt de fysiotherapeut een op maat gemaakt trainingsprogramma, waarbij algehele conditie en spierkracht worden getraind. Ook wordt er gewerkt aan ademhalingstechnieken, waardoor inspannen beter gaat. Daarnaast bieden wij advies over hoe te kunnen blijven bewegen met minder energie, het indelen van activiteiten en het aanpassen van uw tempo.

Bij problemen met het ophoesten van sputum kunnen adem- en hoesttechnieken geleerd worden die het ophoesten vergemakkelijken.

De longrevalidatie wordt zowel individueel als in kleine groepen van maximaal 3 personen gegeven.

fysiotherapie Ulft

Oedeemtherapie

Wanneer er teveel vocht achterblijft in het weefsel, spreekt men over oedeem. Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in de benen, maar het kan op iedere plaats in het lichaam voorkomen. (Lymfe-)oedeem kan ontstaan bij jong en oud. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De mogelijke oorzaken van oedeem lopen uiteen:

 • Een verstoorde balans tussen het uittreden van vocht in het weefsel en opname, terug in het bloed
 • Aangeboren afwijkingen in het lymfestelsel
 • Schade aan het lymfestelsel na een operatie, trauma of straling
 • Schade aan het lymfestelsel na een (bacteriële) infectie
 • Obstructie (verstopping) in het lymfestelsel door een tumor
 • Veranderingen na medicijngebruik

De geneesbare en onomkeerbare variant
In sommige gevallen is de klacht omkeerbaar en kan het probleem worden verholpen. In andere gevallen zijn de klachten onomkeerbaar en zal het doel zijn de dikke arm of het dikke been zo dun mogelijk te krijgen. Vervolgens zal de behandeling gericht zijn op het voorkomen dat de arm of het been weer dik wordt door middel van het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Op deze manier zal de patiënt zo min mogelijk pijn en beperkingen van de aandoening ondervinden.

De oedeembehandeling
Oedeem valt te behandelen met oedeemtherapie. De fysiotherapeuten stimuleren de afvoer van vocht met behulp van oefentherapie, in de vorm van algemene (ademhalings)oefeningen. Verder zijn er oefeningen, gericht op spieren in het hele lichaam. Deze spieren functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Ook maken we gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatsen we vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de situatie stabiel blijft.

Vaak werken wij bij oedeemtherapie samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Onze oedeemfysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

fysiotherapie Ulft

Orofaciaaltherapie en kaakfysio

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op het (dis)functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Orofaciaaltherapie wordt hierom ook wel aangeduid met ‘kaakfysiotherapie’.

Bij orofaciale therapie wordt veelal nauw samengewerkt met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts-gnatholoog of KNO-arts. De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek om u te adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

Meer informatie over ofofaciaaltherapie en kaakfysiotherapie vindt u op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Uiteraard kunt u ook te allen tijde contact opnemen met Fysiotherapiepraktijk Stok uit Ulft. We informeren u graag uitgebreider.

fysiotherapie Ulft

Sportfysiotherapie

U bent fanatiek sporter en heeft een blessure of u bent ‘overtraind’. Uiteraard wilt u zo snel mogelijk weer aan de slag. U wilt uw conditie op peil houden en zo min mogelijk trainingstijd mislopen. Een sportfysio is in dit geval de snelste en meest verantwoorde oplossing.

Een sportfysiotherapeut is in de regel zelf sporter. Hij begrijpt wat er bij sporten komt kijken, hij kent de sportblessures en snapt daarom direct hoe u geblesseerd bent geraakt. Ook begrijpt de sportfysio hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dit ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat de sportfysio met u maakt. Enerzijds wordt het plan afgestemd op uw mogelijkheden, anderzijds wordt er rekening gehouden met de sport die u beoefent en de noodzaak deze te blijven beoefenen.

De sportfysiotherapeut kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken. Ook wordt er, wanneer nodig, nauw samengewerkt met een sportarts of hersteltrainer bij uw club.